Ringerike Trekkspillklubb ble startet den 15.desember 1976 etter en ide av Steinar Eriksen. Over 35 år er gått siden den gang og i alle disse årene har Steinar vært vår musikalske leder.

Deltagelse og plasseringer i NM:

1988: 2.pl. kammermusikk, 2.pl. underholdning, 3.pl. orkestermusikk

1993: 1.pl underholdning

1997: 1.pl gammeldans

1998: 3.pl underholdning

2003: 1.pl. gammeldans

2005: 2.pl. gammeldans

RTKweb mHovedtanken var at dette skulle være et orkester for de velvoksne "trekkspillerne" som det fantes mange av på Ringerike. Etter hvert utviklet dette seg til å bli en klubb for trekkspillere i alle aldre, der begge kjønn var representert. Nivået blant de aktive var og er også svært forskjellig. Her har vi notekyndige og "gehør-spillere" i skjønn forening, og samarbeidet fungerer upåklagelig.

Det gikk ikke lenge før klubben markerte seg ute, der det ble arrangert gammeldanskvelder rundt om i distriktet. Klubben har hvert år deltatt i kulturuka med forskjellige innslag. Spilling i Hønefoss gater og flere konserter i Riddergården. Besøk på institusjoner har det også vært en del av. 

Ringerike Trekkspillklubb har et vidt repertoar. Det spilles fortsatt gammeldans og tradisjonell trekkspillmusikk. Klubben har også hatt flere kirkekonserter både lokalt og rundt om i landet. Repertoaret innbefatter ellers klassisk musikk og lettere underholdning og musikaler. I det hele tatt, det spilles på et "bredt register".

Reiselysten har vært stor i Ringerike Trekkspillklubb. Det startet med en tur til Randsäterfestivalen i Sverige. Det har vært 2 besøk i Storbritannia med store konserter med opptil 800 tilhørere, konsertturne i Tyskland og Østerrike - hvor vi bl.a. ble mottatt i Wiens Rådhus av byens kulturminister. Det har vært 2 turer til Cattolica i Italia med konserter og besøk på trekkspillfabrikkene i Europas trekkspillby Castelfidardo. Spania er også besøkt av klubben. Vi kombinerte et flott ferieopphold  med konsert og besøk i Vera kommune som er vennskapskommune til Ringerike. Foruten å reise utenlands har klubben besøkt og hatt besøk av flere norske trekkspillklubber.

Ringerike Trekkspillklubb med grupper har også deltatt i NM på trekkspill flere ganger og har alle gangene vunnet medalje. I Brønnøysund i 1988 reiste vi hjem med 2 sølv- og 1 bronsemedalje. I 1993 deltok klubben i NM på Fagernes i kun en klasse, underholdningsklassen. Vi vant og alle klubbens medlemmer reiste hjem med hver sin gullmedalje. I 1997 deltok deler av klubben i NM i Seljord og reiste hjem med gullmedalje i gammeldansklassen. I 1998 deltok klubben i NM i Steinkjer og tok med seg en flott bronsemedalje.

Ringerike Trekkspillklubb har også hatt ærefulle oppdrag med spilling i Oslo Konserthus og i Grieg-hallen i Bergen. 

Klubben har 5 æresmedlemmer, først Odd Brudvik og Trevor Paine, senere chartermedlemmene Thorbjørn Eriksen, Arne Halden og Jan Heggelien for sin store innsats for å bygge opp trekkspillklubben. Brudvik og Paine fikk sitt æresmedlemskap for uvurdelig nytte for klubben ved dens besøk i Storbritannia.

Klubben har avholdt store jubileumskonserter i forbindelse med 5, 10 og 20 års jubileum. Ved 25 års jubileet ble det ingen konsert. Klubben var i forberedelsen til å arrangerer NM på trekkspill - et stort arrangement for en så liten klubb.

I 2002 var Ringerike Trekkspillklubb vertskap og arrangør for NM på trekkspill. Arrangementet ble meget vellykket og klubben fikk mye skryt fra forbundet, deltakere, tilhører, sponsorer samt kommune og fylke for gjennomføringen. Foruten selve konkurransene ble det holdt flere store konserter med temaer som argentinsk tango med gruppen Tango for tre, minnekonsert over Harald Henschien med bl.a. Arild Formoe, Jon Faukstad, Håvard Svendsrund og Ringerike Trekkspillklubb, russisk trekkspillkonsert ved Viktor Dukaltetenko. Økonomisk gikk arrangementet også meget bra - overskudd på kr 230.000,- noe som vel er langt over hva man har opplevd de siste årene. Endel av pengene ble øremerket oppbyggingen av Hønefoss Trekkspillmuseum.

I 2003 deltok klubben på NM i Tromsø og tok med NM tittelen i klassen gammeldans for orkester hjem til Hønefoss nok en gang. Klubben oppnådde hele 135poeng som fikk dermed også med en pris for høyeste poengsum uansett klasse - nok en stor opplevelse. 

Klubben har dessuten startet gratis trekkspillundervisning for barn opp til 12 år og har hatt slik pågang at det har vært venteliste. Kristin er lærer for nesten alle elevene har fortsatt videre etter gratiskurset. I 2004 har klubben satt i gang nye gratiskurs for barn og nok en gang var det stor påmelding. Dette bærer frukter og vi har hatt avslutning for elevene sammen med klubben både til sommerferien og til jul.

I 2004 reiser klubben til Bergen for å holde årsmøte og for å planlegge videre aktiviteter. Dette resulterte blant annet i satsing på trekkspillkafeer i Hønefoss. Det hele startet med en utvidet konsert i Riddergården i Hønefoss med bl.a. Stein Arild Thorsen og Anita Hol som sangere. Dette ble en meget godt mottatt og klubben startet med innendørs trekkspillkafe i november med Ole Ellefseter som første artist.

I 2005 ble det mange nye trekkspillkafeer med flere artister og stor oppslutning. Trekkspillklubben deltok igjen i NM og det ble sølv i NM på Lillehammer i klassen gammeldans i 2005, kun 1 poeng fra 1.plassen. Det ble flere trekkspillkafeer utover høsten og året ble avsluttet med en stor og flott "Allsangskonsert i julestria" i Ullerål Kirke. Tenor fra den norske opera, Ivar Gilhuus og vår alles Anita Hol sang, mens Steinar Eriksen sine gamle venner fra dansemusikktiden, Jan Andreassen og Steinar Halvorsen spilte gitar og slagverk.

2006 begynte med ny trekkspillkafe og denne gangen med Arne Bendiksen som gjest. Fullt hus og stormende jubel igjen på denne gang nytt sted; Lisa Cafe og Restaurant. Året har fortsatt med kafeer og Åse Wentzel og tussefløytespiller Knut Skjervheim har gjestet kafeen. Dette er også året som trekkspillklubben fyller 30 år og dette skal markeres. Feiringen starter med bursdagsfest den 10 desember. 2007 inneholder flere trekkspillkafeer med blant annet Ivar Simastuen, Arne Bendiksen og Vidar Lønn Arnesen. Klubben har også deltatt på gammeldansweekend på Sanderstølen og Bygdemusikkfestivalen.

2008 har vært et år med mye aktivitet i gammeldansgudstjeneste i Haug kirke, flere trekkspillkaféer med bl.a. Kari Svendsen og Anita Hegerland, opptreden med Eli Prøysen, krafttak for kultur/kulturhuset i Hønefoss, Østlandske Trekkspillfestival m.m.

2009 ble nok et aktivt år med spilling på flere lokale arrangement. Trekkspillkafeene holdes fortsatt med flere flotte gjester. Det store trekkplasteret på slutten av året var Gjermund Eggen som sang og fortalte om sin unike skihistorie.

2010-2011 har begge vært veldig aktive år for klubben. Flere artister har gjestet oss. Bl.a. Göran Fristorp, Viggo Sandvik, Ivar Simastuen med flere. Vi har hatt konserter med flere andre lokale foreninger og har fått et stort lokalt publikum.

2012-2013 har igjen vært svært aktive år for klubben med flere store konserter og gjestartister. Her å nevnes Erik Bye konsert med Per Vollestad, Edith Piaf konsert med Britt-Synnøve Johansen og trekkspillkafe med Toralv Maurstad. Vi har også fått flere nye medlemmer.

2014-2015 har trekkspillklubben holdt 3 kirkekonserter med fulle hus. I tillegg har klubben besøkt Sandefjord Trekkspillorkester og det ble avholdt konsert i Sandefjord Kurbad. Trekkspillkafeen har hatt flere besøkende artister/gjester: Hanne og Tone Eriksen, Anne Marie Kvien, GT Sara og Øyvind Thorsen.