Ringerike Trekkspillklubb

Orkestermusikk innen klassisk, underholdning, kirkemusikk, gammeldans og folkemusikk

Steinar Eriksen

Gaven til Ringerikes Museum ble en suksess

Hyggelig omtale fra Trekkspillnytt siteres:

De som fant veien til Ringerike Museum onsdag 24. mai (inviterte gjester), fikk både en feiende flott konsert med Ringerike Trekkspillklubb og ei interessant økt med trekkspill- og musikkhistorie. Hønefoss Trekkspillmuseum styres av trekkspillklubben med musikalsk leder Steinar Eriksen i spissen, og de har tilhold i Ringerike Museums lokaler på vakre Norderhov gamle prestegård.


Forestillingen var en gave fra trekkspillklubben i anledning av at museet i 2023 er 100 år. Det var musikk med den prisbelønte trekkspillklubben og med Steinar Eriksen alene, og det hele ble bundet sammen av historier fra musikkmiljøet i Hønefoss, som har vært og fortsatt er et sentralt sted for trekkspillere. Eriksen og Jan Ivar Fredriksen fra klubben byttet på å formidle historien.

Instrumenter ble vist fram, og /underveis fikk de innspill fra flere av publikummerne, blant andre Jon Faukstad, dyktig utøver og leder for utdanningen ved Norges musikkhøgskole gjennom 40 år.


Det var naturlig å starte med Ingell A. Myrbraaten, trekkspiller og musikkhandler. Jevnakergutten var født i 1881, og han gjorde karriere som internasjonal utøver. Etter hvert etablerte han også musikkforretninger i Drammen og Oslo.


Videre fikk vi høre om blant andre Jacob Scharff, fiolinist og komponist, som møtte sin skjebne i Auschwitz i 1942. Familien Scharff flyttet fra Oslo til Hønefoss i 1915. Da spilte klubben «Fagre Ringerike» av nettopp Scharff. Videre kom «Skogblommor» av Felix Burns, og «Ingen Ros uten Tornen» av Julius Scharff, for øvrig en yngre bror av den tidligere nevnte Jacob Scharff.


Harald Henschien var trekkspiller, komponist og forretningsmann. Han startet trekkspillfabrikk i 1936, og fram til 1958 ble det produsert nærmere 7.000 instrumenter, fordelt på tolv modeller. Ellers laget Henschien blant annet «Ved fjorden», og den fikk vi høre under gårsdagens konsert.


Arild Formoe var også svært viktig for trekkspillmiljøet. Han var blant annet utøver, trekkspillærer og orkesterleder. Mange i hele Norge har hatt ham som lærer. Han drev Hønefoss trekkspillskole sammen med kona Elfrid. Fra 1952 til 1987 hadde han om lag 10.000 elever. Videre kan det nevnes at han var leder for fem orkestre: Hønefoss Trekkspillorkester, Formoes elevorkester, Skotselv Trekkspillklubb, Drammen Trekkspillklubb og Eidsvoll Trekkspillklubb. Da spilte Ringerike Trekkspillklubb «Preludium og Fuge i C-dur» av Johann Sebastian Bach, som var blant det Formoe og co. hadde på programmet.


Og trekkspillhistorien i Hønefoss er absolutt ikke ferdigskrevet. Det sørger blant andre familien Eriksen for. Steinar og Øystein var aktive i og utenfor Formoes miljø. Begge brødrene vant mange konkurranser i inn- og utland, og de har preget trekkspillmiljøet gjennom mange år. I 1976 etablerte Steinar Ringerike Trekkspillklubb med blant andre far Thorbjørn. Bror Øystein, kona Evy og Øysteins kone Kristin ble også med etter hvert. I den forbindelse fikk vi høre blant annet «Un Poco argentino» av Steinar Eriksen. Sistnevnte verk er for øvrig en av satsene fra hans komposisjon «Son of a bitch», som trekkspillklubben vant underholdningsklassen med under NM i 2022.